En dan nu: moord en doodslag.
Hoorn: enkele weken later. In de stad zijn de gerechtsdienaren massaal in actie. Een gevecht met een grote man is bezig. De man verzet zich zo hevig tegen zijn arrestatie dat de politie het zwaard moet trekken. Zijn neus wordt afgehakt en uiteindelijk bezwijkt de man onder de druk van zoveel agenten. De man wordt in het gevang gesmeten in de oude Oosterpoort. De tralies van de cel echter, zijn door het gebrek aan goed onderhoud verzwakt. De man slaagt erin, de tralies te buigen en ontsnapt, voordat hij aan het gerecht kan worden voorgeleid. Bij het verlaten van de stad wordt hij herkent door een oudere landheer, die hij eerder heeft beroofd. De gerechtsdienaren reageren fel. In het gevecht dat ontstaat om de man opnieuw te arresteren wordt hij gedood. Of is hij vermoord, aangezien hij stal van de rijken en gaf aan de armen? Hoe het ook zij, een tijd later werd een gevelsteen in de oude Oosterpoort aangebracht. En hoe het ook zij: die zilveren Kattenbeker is nooit teruggevonden. Maar het gerucht gaat rond, dat Pater Thijs, door het afhakken van zijn neus ook wel “Platte Thijs” genoemd, zijn schatten heeft verborgen rond een boerderij in Middenbeemster, waar mogelijkerwijs zijn grote liefde woonde. Want werd er over deze man niet gezegd:
“Als er een kippenhok was leeggehaald zonder dat er een haan naar gekraaid had, als er was ingebroken in schuur of stal en de hond had niet geblaft, als er een wild paard uit de wei was gehaald en het dier gewillig was meegegaan, dan wist iedereen: Platte Thijs, de rover die toveren kan, is weer aan het werk, die kunnen we toch niet vatten”.
En dat, is de sage van de Westfriese Robin Hood. De man die kon toveren. De man waarnaar een Hoornse politieke partij werd vernoemd en wiens naam aan een in Oss gebrouwen biertje is gekoppeld. Is dit waarheid? Niemand die het weet. Het enige wat we wel weten, is dat er een steen is waar een woest mannenhoofd zonder neus je aankijkt door verbogen tralies. Is die steen wel uit de tijd van de Burgemeester van Nieuwendam? Of is dit allemaal maar onzin en is de steen inderdaad uit de 16e of 17e eeuw?
https://www.oudhoorn.nl/vereniging/vragen_gesteld.php?id=00102
Tenslotte nog even (ter volledigheid) de nodige bronvermeldingen. Met dank aan…
Vereniging Oud Hoorn
Westfries Museum
Licht op legenden.nl
Wikipedia
Beleven.nl (Volksverhalen.nl).
De tweede zondag. De dag waarop de kermis nog volledig aanwezig is, want morgen is het Lappendag. De BBQ van de showband is in volle gang en op de kermis zijn de mensenmassa’s weer aanwezig in de straten, terwijl de jaarmarkt wordt opgebouwd.