Het einde van het 18e eeuw. Een tijdperk waarin de adel zich heeft vervreemd van het volk, waar Engeland zich steeds meer laat gelden op de zee en waar de Verenigde Staten van Amerika democratie predikt De Noordelijke Nederlanden onder stadhouder Willem V verliezen de vierde Engelse oorlog. Hierna krijgen de Patriotten (de stroming die meer democratie en minder adel in ons land willen) steeds meer invloed en richten zelfs lokale legertjes op als tegenwicht op het Staatse leger van de stadhouder.. Totdat de Orangisten het genoeg vinden. Met steun van een leger van 26.000 man van de koning van Pruisen worden de Patriotten en hun legertjes keihard aangepakt en de Prins van Oranje weer gewoon als stadhouder geïnstalleerd. Veel Patriotten vluchten naar Frankrijk, alwaar enkele jaren later de Franse Revolutie het “Liberté, Egalité, Fraternité” liet schallen tijdens de bestorming van de Bastille. De publieke executie van de Franse koning en koningin schokten de Europese landen en een tijdperk van oorlogen brak aan.
In 1792 verklaarde de Franse regering dat Frankrijk ieder land zou steunen om zijn vrijheid te herwinnen: “Frankrijk kan pas gerust zijn, als ieder land in Europa in vuur en vlam staat”. In 1793 werd een oorlogsverklaring door Frankrijk afgegeven. Niet aan landen, maar aan stadhouder Willem V en Koning George III van Engeland. Ook de Spaanse koning ontving een dergelijke oorlogsverklaring. In datzelfde jaar veroverden de Fransen de “Oostenrijkse Nederlanden”. Grofweg gezien het huidige België. In het huidige Noord-Brabant ontstond een heel rare situatie, waarbij de ene stad zich achter de stadhouder verklaarde en de andere stad “revolutionaire patriottistische” gemeenteraden installeerden. Maar natuurlijk grepen de Staatse, Duitse en Engelse troepen in. Bij Boxtel vond in 1794 een veldslag plaats. Franse troepen wonnen de veldslag, waarna het beleg van s’Hertogenbosch begon. Na drie weken viel deze stad in Franse handen en ook Nijmegen werd door de Fransen bezet. De Franse legers veroverden in november 1794 na een lang beleg Maastricht en iedereen dacht dat het, nu het winter werd, het wel welletjes was met al die slachtpartijen ten zuiden van de grote rivieren en rond Antwerpen. Maar: de winter van 1794-1795 was een hele strenge winter. Zo streng, dat de Rijn, Waal, Maas en alle andere rivieren bevroren. Er zou zeker een Elfstedentocht zijn geweest, als die al had bestaan.
De Franse generaal Pichegru zag zijn kans schoon en stak met zijn troepen over het ijs de grote rivieren over. Een zeer sterk staaltje, wat zelfs in de huidige militaire scholen nog steeds als één van de belangrijkste strategische beslissingen ooit wordt gezien. Het gevolg van deze actie was dat in zeer korte tijd de Engelse, Staatse en Pruisische legers werden verrast en verslagen. De Bataafse Republiek werd gesticht, de stadhouder ging in ballingschap in Londen en de Franse tijd brak aan.
De derde opbouwdag. Het gaat vrij vlot en zonder veel problemen. Dus geen duivelskunsten zijn er nodig. En het blijft heel erg krap op sommige plekken.