Artikel van het Brabants Dagblad:
Kermis Uden naar november, is dat nou wel zo’n goed idee?
UDEN - Uden verschuift de tiendaagse kermis van de hete julimaand naar het koude november. Kan dat en hoe moet dat met alle maatregelen rondom corona? Zes vragen, maar nog lang niet alle antwoorden.
1 De Mega Kermis Uden duurt van vrijdag 6 tot en met zondag 15 november. Is dat een goed idee?
,,Een heel aantrekkelijk idee", zegt kermisexploitant Ad Bierens die al jaren met zijn oliebollenkraam op de Udense kermis staat. ,,Alles ligt stil tot 1 september. Ik ben in de loods al weken een beetje werk aan het zoeken want er is echt niks te doen. Het zou mooi zijn als Uden in november wel doorgaat.” Ook kermismeester Pascal Donkers heeft vooral positieve reacties gekregen op het verrassende besluit van de gemeente. ,,Vooral dat we hoop geven vinden de mensen mooi", zegt Donkers. ,,Exploitanten maar ook de bezoekers zijn blij dat ze kunnen uitkijken naar dit evenement.”
2 Maar is het haalbaar, zo’n najaarskermis?
,,Het is een uitdaging", zegt Jan Boots, directeur van de Nederlandse Kermisbond. ,,Het is natuurlijk heel ander weer, gemiddeld een graad of zes, dus de mensen zullen waarschijnlijk vaker overdag komen dan ’s avonds.” Exploitant Gilbert Stuij, in Uden elk jaar op de Nieuwe Markt present met mini-autootjes voor de kinderen, is optimistisch. ,,Ik heb al genoeg kermissen in november en december gedaan die helemaal niet slecht waren", zegt hij. ,,In juli is het soms veertig graden, da’s ook niks. En op kou kun je je kleden.” Kermismeester Donkers wijst naar de oosterburen: ,,In Duitsland is het in november nog hoogseizoen, die kermissen draaien over het algemeen erg goed.”
3 Zouden er grote attracties naar Uden komen zoals wethouder Gijs van Heeswijk hoopt?
,,Ik denkt het wel”, zegt oliebollenman Ad Bierens. ,,Let maar op: dé zaken van Nederland staan straks in Uden.” Gilbert Stuij in elk geval want die viert dan zijn 20-jarig jubileum. Alleen voorzitter Boots tempert de verwachtingen: ,,De meeste exploitanten hebben nu noodgedwongen hun verzekeringen stop gezet voor de attracties en hun wagens. Ze hebben ook geen personeel”, zegt hij. ,,Ik weet niet of ze dat straks voor één kermis allemaal gaan opstarten.”
4 Maar hoe gaan de exploitanten om met de 1,5 meter maatschappij?
,,We zijn met het ministerie van Economische Zaken bezig met het opstellen van een protocol voor de kermis", zegt bondsvoorzitter Boots. Die 1,5 meter wordt een hele kluif, da’s wel duidelijk. In Apeldoorn hebben de exploitanten bij wijze van proef tijdelijk een ‘coronakermis’ neergezet. ,,Niet geslaagd", vat Boots bondig samen. Botsautootjes die op afstand moeten blijven en een spookhuis waar steeds maar één karretje naar binnen. En hoe controleer je of twee mensen naast elkaar in een attractie familie zijn? Meer vragen dan oplossingen. Ook Stuij is thuis al ‘wat dingetjes aan het bedenken’: ,,Een aparte in- en uitgang, desinfecteerzuilen en eenrichtingsverkeer bijvoorbeeld.” Omdat er altijd minder volk tegelijkertijd in een attractie kan, zal de omzet hoe dan ook flink lager uitvallen, voorspelt voorzitter Boots alvast.
5 Nog zo’n probleem: hoe blijft het publiek op 1,5 meter van elkaar op een vol kermisterrein?
Het voordeel is dat Uden al enkele jaren een min of meer natuurlijke looproute over de kermis heeft: vanaf de Markt, over de Nieuwe Markt naar de Biggenmarkt en dan weer terug. ,,Die route zou nog iets ruimer van opzet kunnen zijn”, denkt de kermismeester. Ook een soort toegangscontrole en het tellen van het aantal bezoekers zijn mogelijkheden om aan zogeheten ‘crowd control’ te doen. Op veel festivals maar ook tijdens carnaval in Oeteldonk worden daarvoor steeds vaker camera’s ingezet. Jan Boots van de kermisbond pleit overigens voor een compacte kermis in Uden, dus zonder de Biggenmarkt. Bespaart volgens hem een hoop kosten, bijvoorbeeld de inzet van verkeersregelaars op de Koopmanstraat.
6 Voor de horeca in Uden is de kermis ook erg belangrijk. Hoe kijken de cafés tegen een najaarseditie aan?
,,Samen met Ons Caffeej hadden wij het entertainmentprogramma voor juli al bijna rond”, zegt Dick van Zutven van café ‘t Stulpke aan de Markt. ,,Maar ik weet niet of we het kunnen opschuiven naar november, voor de horeca is alles nog één groot vraagteken.” Het steekt Van Zutven dat de gemeente de indruk wekt dat ze met het verschuiven van de kermis de horeca zo goed helpen. ,,Er is meer horeca dan alleen die rond de Markt", zegt hij. Al vijf weken geleden heeft de horeca bij de gemeente aangeklopt voor steun, bijvoorbeeld in de vorm van minder betalen of kwijtschelding van de gevelbelasting en de precariorechten voor terrassen. ,,Daar hebben we nog helemaal niks op gehoord terwijl bij veel collega’s het water tot aan de lippen staat”, zegt Van Zutven. Hij is bang dat er horecabedrijven gaan omvallen nog voordat de kermis in november van start gaat.
Bron: https://www.bd.nl/uden-veghel-e-o/kermis-uden-naar-november-is-dat-nou-wel-zo-n-goed-ideea478fc0c/