Nog een aantal vergeten, speciaal voor @PeterCenturion 😉 Ook wij hier in Berrege hebben een standbeeld van een bekend iemand die wat voor Bergen op Zoom heeft betekend 👍
Stukje geschiedenis dus, en hoe kan het ook anders in Krabbengat, het heeft met Vastenavond van doen, nee niet met carnaval, das iets wat de rest van Nederland viert, hier in Berrege is het Vastenavond 😉
“leuk” detail, ik woon aan de rand van het park wat naar hem vernoemd is, het Anton van Duinkerken park 🙂
Hij staat er altijd, in weer en wind. Vriendelijk, jas over de arm, soms met Vastenavend een gordijntje om. Anton van Duinkerken. Waar in Bergen op Zoom ook een school en een park naar vernoemd zijn. Maar wie was dat nou eigenlijk?
Anton van Duinkerken heette eigenlijk Willem Asselbergs en was een echte Bergenaar. Hij leefde van 1903 tot 1968 en was dichter, journalist, schrijver, correspondent, wetenschapper en redenaar.
Pseudoniem
Anton was de oudste van negen kinderen van de bierbrouwer Toon Asselbergs en Cor van Loon. De Bergenaar studeerde als jonge knul voor priester aan het seminarie in Hoeven. Tijdens die opleiding begon hij met schrijven, maar blijkbaar beviel de priesters dat niet: Anton kreeg een schrijfverbod. Om toch te kunnen schrijven, koos hij bij zijn eerste publicaties voor een pseudoniem: Toon (later Anton) van Duinkerken, in de veronderstelling dat zijn voorouders Asselbergs uit het Noord-Franse Duinkerken kwamen. Die naam heeft hij zijn leven lang gedragen.
Vastenavend
Omdat literatuur steeds belangrijker voor hem werd, verliet hij het seminarie. In 1927 maakte hij voor het eerst carnaval in Bergen op Zoom mee, samen met een meisje Leonie Arnolds, die later zijn vrouw werd. Op 8 september 1930 trouwde hij in Bergen op Zoom met Leonie Arnolds en verhuisde naar Amsterdam, waar hij redacteur van het dagblad De Tijd werd. Na één avond was hij zo onder de indruk, dat hij in enkele dagen zijn eerste grote essay, Verdediging van Carnaval, schreef.
Beeld
Anton van Duinkerken stierf in 1968 in Nijmegen aan kanker. Toen hij stierf werd in Bergen op Zoom het Comité Monument Anton van Duinkerken opgericht. Dat comité gaf Hein Vree de opdracht een beeld te maken van onze Anton. Dat kwam eerst op het Sint-Josephplein te staan, dichtbij het huis waar deze Bergse dichter geboren was, Sint-Josephstraat 9. In 2003 verhuisde het naar de Grote Markt, waar het nu nog steeds staat.
Copyright tekst en foto’s Brabant Cultureel.nl