Breda schakelt de hulp in van de Tilburgse Kermis om de najaarskermis op het Chasséveld volgend jaar een boost te geven. Een ‘combideal’ is in de maak: attracties die in Tilburg staan, kunnen straks gemakkelijker aansluiten in Breda. Maar dat is tegen het zere been van de kermisexploitanten die al jaren in Breda staan.
,,De twee oliebollenkramen komen al meer dan 25 jaar naar de kermis hier in de stad.” De Bredase kermisondernemer Maurice Janvier begrijpt het niet. ,,Jarenlang hebben ze meebetaald om de kermis in stand te houden. Vroeger werkte dat zo: als je niet genoeg betaalde, dan viel je af. Deze mensen hebben hun sporen meer dan verdiend.”
Nu hangen ineens een donkere Tilburgse wolken boven de Bredase kermis. Althans, die zien met name een aantal in Breda doorgewinterde kermisexploitanten. Gezamenlijk hebben ze een noodbrief naar de gemeente gestuurd. Daarin uiten hun zorgen over de Tilburgse ‘inmenging’.
Janvier: ,,We moeten uit een advertentie in een vakblad lezen dat Tilburg de kermis in Breda gaat organiseren. Goed, bestuurlijk hebben we daar niets mee te maken. Maar als je de de omzet van de ondernemers gaat bepalen, dan kun je op z’n minst met ons praten. Wij zijn bezorgd. Waarom deze verandering?”
Die zorgen zijn niet onterecht, blijkt uit de woorden van wethouder Daan Quaars. De najaarskermis, die afgelopen zondag zijn laatste dag beleefde, krijgt vanaf volgend jaar een andere opzet. Het contract met de huidige organisator Buro de Kermisgids is afgelopen. Het Bredase Bureau PEEN! staat op het punt de organisatie over te nemen. Met hulp en kennis van buitenaf.
Quaars: ,,We zijn al een tijd bezig met de vraag: hoe kunnen we de kermis ‘toekomstproof’ maken? Om die vraag te beantwoorden hebben we rondgekeken in onze omgeving. Dan is het niet gek dat je in Tilburg uitkomt. Tilburg heeft veel ervaring met het opzetten van een aantrekkelijke kermis.”
De samenwerking is uniek en verregaand, laat een woordvoerder van de Tilburgse kermiswethouder Rolph Dols weten: ,,Niet eerder wisselde de Tilburgse Kermis zijn expertise op deze schaal uit. Breda en Tilburg werken samen op een breed scala aan onderwerpen. Dit is een logisch vervolg.” Een officiële overeenkomst moet straks de afspraken bekrachtigen.
Een van die afspraken houdt in dat ondernemers gemakkelijker op beide kermissen moeten kunnen staan. En dat kan betekenen dat de huidige kermisexploitanten plaats moeten maken, bevestigt Quaars. ,,Als je altijd hetzelfde blijft doen, krijg je ook altijd hetzelfde. We willen iets anders, dan hoort dit erbij. Maar het is als een ruwe diamant, die moeten we nu slijpen.”
De wethouder zegt met onder meer de kermisbonden in gesprek te zijn geweest. De brief is voor hem aanleiding ook met de betreffende exploitanten om tafel te gaan: ,,Hun signaal neem ik serieus.”
De kermis op het Chasséveld moet in de toekomst meer worden dan de som van een aantal attracties. Evenementen rond de kermisdagen moeten voor meer leven op het plein zorgen. Quaars: ,,Kijk naar de dorpen rond Breda. Bavel, Ulvenhout. Daar maken de kermissen deel uit van een groter geheel, waardoor alles elkaar versterkt. Hoe we dat hier het best kunnen doen is een van de onderwerpen waarover we nu met de organisatie van de Tilburgse Kermis praten.”
Krijgen we een Roze Maandag in Breda? ,,Nee, nee. Dat evenement is van Tilburg, en dat moet ook zo blijven. Een samenwerking betekent niet dat je hetzelfde doet. We hebben niet de intentie om hier een tweede Tilburgse Kermis neer te zetten, of een minivariant daarvan. We zijn gewoon Breda, en dat blijven we.”
BRON:
https://www.bd.nl/breda/tilburgse-kermis-gaat-breda-helpen-bij-nieuwe-opzet-najaarskermis-op-chasseveldaee71931/